Mieletön liikunta

Haapajärven Kiilojen jalkapallojaosto on kasvattiseurani. Meillä oli mm. D-junioreissa loistava porukka, jossa oli monenlaista lahjakkuutta. Porukkaamme oli kerääntynyt pelaajia Haapajärven ulkopuolelta Nivalasta, Pyhäjärveltä ja Reisjärveltä. Ainakin kolme kaveria pääsi myöhemmin kakkosdivariin asti pelaamaan. Uskon, että olin heidän tapaansa lahjakas jalkapallossa, mutten nähnyt polkua eteenpäin ja lopetin jalkapallon aivan liian aikaisin.

En muista junioriajoilta ottelutuloksia tai yhtään tekemääni maalia. Ehkä ne eivät olleet minulle lopulta edes tärkeitä. Muistoja nuoruuden jalkapalloajoilta on kuitenkin paljon. Muistan yhden tuuletuksen, jossa pyöritin kättä juostessani maalin merkiksi. Muistan itkeneeni, kun epäonnistuin rangaistuspotkussa. Muistan rankkaritorjunnastani luvatun jäätelöpaketin. Muistan yhteiset autoretket, jossa kilpailtiin vastaan tulleiden autojen väristä. Muistan, kuinka meille kerran opetettiin pelitaktiikkaa, jossa pallo keskitettiin laidasta ja puskettiin päällä maaliin. Teoriassa helppoa, mutta käytännössä vaikeampaa. Muistan, että treeneissä lähinnä pelasimme ja vedimme rankkarikisoja. Touhuttiin ja pidettiin hauskaa. Oli kiva kuulua porukkaan. Vanhemmat olivat autonkuljettajina, jos pystyivät, muuten touhuttiin omalla tyylillämme. Se oli huoletonta nuoruusaikaa.

Liikunta nähdään vahvasti fyysisen aktiivisuuden kautta ja ohjeita oikeanlaiseen liikkumiseen tulee tietoomme läpi elämän. Harvalle terveys on käytännössä tärkeimpien arvojen joukossa, ennen kuin sen menetämme. Liikunta ja liikkuminen on hyvin henkilökohtainen kokemus, jonka kokeminen yhdessä toisten kanssa voi antaa vielä enemmän. Valitettavasti joillakin suhde liikuntaan voi vääristyä esim. negatiivisten kokemusten tai pakonomaisen liikunnan kautta. Taustalla voi olla monenlaisia kehon ja mielen haasteita. Liikunnan positiiviset vaikutukset mielen hyvinvointiin ymmärretään jo hyvin. Liikunnan avulla voi rentoutua, löytää samanhenkisiä kavereita, ylittää itsensä, kokea väsymyksen tunteita, oppia pettymyksen sietokykyä, jne. Noista taidoista on paljon hyötyä myöhemminkin elämässä.

Liikunnassa on lopulta kyse kokemuksista ja tunteista. Tunne yhdistää kehon ja mielen toisiinsa. Tunne syvenee pikkuhiljaa, kun sen annetaan tulla kuuluksi. Rakkauden tunteen syntymistä pyöreään palloon ja liikuntaan on aikuisten tuettava. On näytettävä polkua eteenpäin ja rakennettava kokemusta liikunnasta tunnetasolla laajemmin. On aikuisten tehtävänä näyttää, että kaikenlainen liikkuminen on arvokasta ja että jokainen on jalkapallotaidoistaan riippumatta yhtä arvokas. Jokaisen pitää saada harrastaa liikuntaa omalla tavallaan.

Aikuinen tai valmentaja ei voi koskaan olla liian innokas lapsen liikuntaharrastuksen tukija, tai voi silloin, kun aikuinen ei anna lapsen innostua omalla tavallaan. Liikunta on parhaimmillaan kuin tanssia, itsensä ilmaisua kehollisesti. Tarvitsemme liikuntaa löytääksemme itsemme, tarvitsemme liikuntaa löytääksemme yhteyden toisiin.