Juoksin pakoon parisuhdettani

Syksyllä 2020 sain asiakkaakseni Miian, jonka kanssa tapasimme etänä viisi kertaa noin viikon välein. Miia oli viimeisten vuosien aikana alkanut pohtimaan, onko hänen liikkumisensa enää tervettä liikkumista. Miia kuvasi luonnettaan jämptiksi ja aikaansaavaksi, joka johti helposti siihen, että joutilaisuuden tai tekemättömyyden hetkiä ei kauheasti ole. Keskustelujemme kautta Miia löysi yhdeksi liialliseen harjoittelun taustavaikuttajaksi parisuhdehaasteet. Miia kuvasikin ”juoksevansa pakoon parisuhdetta”.

 

Minulla on tapana kysellä asiakkuuksien päättymisen jälkeen asiakkailtani, mitä heille kuuluu, jotta opin ymmärtämään terapiani vaikutusta asiakkaaseen pidemmällä aikavälillä. Alla Miian rehellisiä kuulumisia parin vuoden ajalta, jotka kuvastavat hyvin sitä, ettei keho-mieli asiat ole yksiselitteisiä, eikä isommat muutokset tapahdu hetkessä. Toisaalta muutokset liikuntakäyttäytymisessä voivat olla hyvinkin nopeita ja se voi näkyä mm. kilpailutuloksissa tai arjen palautumisessa.


Syksy 2021

”Tapaamistemme jälkeen olen harjoitellut eri tavalla, itseäni ja kroppaani kuunnellen. Se on tuonut rentoutta ja tuottanut tulosta. Lisäksi olen saanut liikkua muutenkin terveempänä koko vuoden. Olen oppinut kuuntelemaan itseäni paremmin ja ohjailemaan harjoitteluani sekä liikkumistani tuntemusteni mukaan. Eli oppinut keventämään oikeissa kohdissa. Väkisin, väsyneenä puserretut treenit ovat nykyisin harvinaisia. Työrintamalla on edelleen hetkittäin aika tiukkaa, mutta sielläkin vahvuus ja itsevarmuus on lisääntynyt. Osaan paremmin vetää rajat ja sanoa mielipiteeni. Toki työsarkaa vielä riittää. Parisuhde ja kotirintamalla ollaan hetkittäin jumissa ja liiankin lähtökuopissa, mutta monissa asioissa myös menty eteenpäinkin. Olen ottanut itsekkäästi itselleni enemmän aikaa muutenkin kuin vain liikkumista varten. Ja henkisesti irrottautunut parisuhteestani lähes kokonaan, sillä mieheni kanssa ei ole minkäänlaista yhteyttä.”

 

Syksy 2021

”Itse asiassa olen ison kiitoksen sinulle velkaa eilisestä juoksustani, sillä se oli paras aikani, jonka olen aikuisiällä juossut. Eikä se ole enää niin itsestään selvää, kun ikää kuitenkin tulee koko ajan lisää 🙃 Tämä syksy on kuitenkin ollut töiden puoleen poikkeuksellisen haastava ja viimeiset viikot olen ollut aika väsynyt ja nukkunut huonosti. Flunssakin yritti iskeä pariin otteeseen. Pelkäsin jo, että ilo hyvin menneestä juoksuvuodesta katoaa stressin mukana enkä pääse juoksemaan ollenkaan. Tai, että stressi syö hyvän juoksuvireen. Onnistuin kuitenkin ja en toivottavasti kuormittanut itseäni liikaa. Nyt kevennän hetkeksi ja koetan löytää tasapainon myös työ- ja kotiasioihin 😊 Ja jatkaa liikkumista kehoa ja tuntemuksia kuunnellen. 🤗”

 

Kevät 2022

”Liikunnallisesti aika hiihtopainotteinen talvi takana. Tuli nautiskeltua paljon rauhallisia pitkiä hiihtolenkkejä. Lenkkarit olivat tovin melko lailla rauhassa 🙃 Hiihtelyt toi mukavaa vaihtelua liikkumiseen ja palauttavia lenkkejä hektiseen arkeen. Edelleenkin liikkuminen on pysynyt paremmin balanssissa ja kroppa terveenä. Ilolla odotan kesän juoksuja ja tarkoitus on palata enemmän myös poluille. Muutoin onkin sitten ollut kiirettä ja haasteita aika lailla niin töissä kuin kotirintamalla. Tuleva kesä lienee aika kriittinen parisuhteen saralla. Töiden osalta pitää jatkaa tasapainon hakemista ja omia rajoja entistä vahvemmin.”

 

Syksy 2022

”Keväällä sairastuin yllättäen vakavasti ja jouduin olemaan mm. sairaalassa useamman viikon. Kesä meni toipuessa ja uuteen tilanteeseen sopeutuessa. Tutkimukset sekä hoidot jatkuvat nyt syksyllä. Onneksi hyvä pohjakuntoni ja toipuminen on mahdollistanut pitkät, rauhalliset ja reippaat kävelylenkit. Ehkä vielä joskus kykenen myös juoksemaan tai sitten en. Aika näyttää. Liikunta on saanut joka tapauksessa uuden merkityksen ja muodon jokapäiväisen elämässä. Uskoisin, että parisuhdeasiatkin menevät lopulta uomiinsa, kunhan kuntoudun riittävästi. Enää en voi elää sitten kun elämää.”