Polkujuoksija Ismo Eskelinen toivoo tukea mielen hyvinvointiin sekä urheilijana kehittymiseen

Ismo Eskelinen.

Lähes vuorokausi metsässä, vaaroilla ja tuntureilla juoksemista. Polkujuoksukisassa 110km onnistunut suoritus vaatii kovan juoksukunnon lisäksi myös mielen lujuutta. Äärisuoritukset, joita nämä ultrapitkät polkujuoksutkin ovat, eivät monesti anna armoa edes olosuhteiden tai kelienkään puolesta. Vuosien panostus voi murentua hetkessä esimerkiksi pieneen liukastumiseen ja loukkaantumiseen. Mutta kysymys on saako se määritellä sinua urheilijana tai ihmisenä?

Vammat, pettymykset ja tyytymättömyys edellisiin kisasuorituksiin sai polkujuoksija Ismon hakemaan Valmennusavulta tukea omaan kehittymiseen sekä urheilijana että henkisellä puolella. ”Halusin tukea ja kumppanuutta ihmisyyden tärkeiden kysymysten äärellä kuten siihen, miten riitän itselleni, mitä ja kuka olen, sekä mitä elämältäni haluan. Urheilijana taas halusin tukea, jotta osaan nauttia harjoittelusta ja löydän vastapainoa treenien suorittamiselle, -Ismo kertoo. Yhteistyömme on nyt kestänyt kesän ajan ja se on antanut monia asioita. ”Keskusteluissamme päällimmäinen fiilis on ollut avoimuus ja se, että ollaan samalla ”taajuudella”. Ne ovat antaneet pohdittavaa ja luoneet väylän sille kasvulle mitä haen ja koen tarvitsevani. Antaneet ymmärrystä itsensä kunnioittamisesta elämässä ja urheilussa, siitä että on riittävän hyvä semmoisenaan. Antaneet uudenlaista motivaatiota harjoitteluun. Harjoittelu on laadukkaampaa ja palkitsevampaa. Sellainen väsyneenä ”köntäseminen” on jäänyt vähemmälle. Toki tämänkin lajin harjoituksissa kuuluu väsyä ajoittain, mutta sellainen kokonaisvaltainen ja jatkuva väsy on helpottanut, -toteaa Ismo.

Valmentajan näkökulmasta Ismon tilanne on siinä mielessä tyypillinen urheilijan elämäntarina, että kokonaiskuormitus niin töissä kuin vapaa-ajalla vaikuttaa oleellisesti kehittymiseen. Epätyypillistä Ismossa puolestaan on se, että hän tunnistaa omat haasteensa ja ennen kaikkea on valmis työstämään asioita toisen henkilön kanssa. Monelle on paljon helpompaa juosta ja harjoitella pohtimatta asioita tai omia motiivejaan, mutta kehittyäkseen on uskallettava haastaa omia vanhoja toimintatapojaan. Ismo on tähän valmis ja siksi tämä yhteistyösuhteemme Ismon kanssa on jo tähän mennessä näyttänyt paljon positiivisia merkkejä.

Käytännössä puhelinkeskustelumme ovat tilanteen mukaan sekoitus ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa, urheilupsykologiaa ja kehoa kunnioittavaa urheiluvalmennusta. Ismosta huokuu rohkeus ja avoimuus elämää kohtaan. On hienoa olla mukana tukemassa Ismoa kohti omia tavoitteitaan ja tulevia kisoja!