Kestävyysurheilu.fi:n kuukauden kirja: Kehon kunnioitus urheilussa

Kehon kunnioitus urheilussa -kirja.

Valmentaja Antti Aution kirjoittama teos Kehon kunnioitus urheilussa (2016) sisältää uusvanhan näkemyksen siitä, miten koostaa harjoitusohjelma ja pitkä urheilu-ura. Kehon kuuntelusta kyllä puhutaan, mutta Aution näkemyksen mukaan se jää nykyvalmennuksessa sanahelinän tasolle.

Tavoitellaan tunteja, kilometrejä, syketasoja. Unohdetaan leikki, helppous, ilo. Ennen harjoiteltiin enemmän kehon ja olosuhteiden mukaan. Nyt käytetään uusimpia tutkimustuloksia. Autio yleistää ja vetää välillä johtopäätöksiä. Hän esittää oman näkemyksensä suomalaisen valmennuksen tilasta ja suomalaisen urheilun ilmapiiristä. Aution kuvaamana tilanne kuulostaa karulta, mutta valitettavan todelliselta. Autio on haastatellut omakustanteena ilmestynyttä teostaan varten suunnistaja Jani Lakasta, uimari Ari-Pekka Liukkosta, uintivalmentaja Marko Malvelaa ja hiihtovalmentaja Toni Roposta. Heillä kaikilla on harjoitusohjelman rakentamiseen hyvin joustava ja tuntemuspohjainen lähestymistapa. Autio ei viittaa yhteenkään tieteelliseen julkaisuun tai tutkimukseen. Hänen lähteitään ovat ihmisten kokemukset ja haastattelut. Kirjan nimi sopii hyvin sisältöön, mutta yhtä hyvin kävisivät vaikkapa ”Huippu-urheilu ja ilo” tai urheiluun sopeutettuna käsite ”Kestävän kehityksen kirja”. Aution mukaan urheilu-ura kestää kauemmin, kun harjoitusten laatua ei mitata kellolla ja sykemittarilla vaan positiivisilla kokemuksilla: ”Juuri tekemisen iloon ja rentouteen ja siitä nauttimiseen pitää harjoittelussa kiinnittää huomiota. Ne ovat laadun tärkeimpiä mittareita.”

aution kirja

Aution kuvaaman mallin mukaan päivän harjoituksesta päätetään kehon ja mielen tuntemusten mukaan vasta aamulla tai harjoitusta on mahdollista muuttaa jopa harjoituksen jo alettua. Keneltä löytyy rohkeutta tehdä näin? Ajatusmallin ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa suunnitelmattomuutta tai vähemmän harjoittelemista. Autio käsittelee erikseen, miten suunnitelmallisuuden ja kehon tuntemusten mukaan elämisen yhdistäminen on mahdollista. Tärkein pointti tuntemusten mukaan harjoittelemisessa ja elämisessä on kyetä tekemään mahdollisimman paljon kehittäviä harjoituksia. Kova harjoitus tehdään vasta, kun keho on siihen valmis. Jokaisessa asiassa voi oppia elämään hetkessä, tekemään sitä, mikä juuri silloin on paras mahdollinen valinta. Kirjasta löytyisi vaikka kuinka paljon hyviä lauseita lainattavaksi ja urheilijan seinätauluun kirjattavaksi. Haastattelulainauksista huokuu, miten vankasti haastatellut urheilijat ja valmentajat uskovat omaan tekemiseensä ja ymmärtävät kokonaisuuden kaikkien osa-alueiden merkityksen urheilutulokseen. Edellisenä Kuukauden kirjana esitellyn Huippu-urheiluvalmennuksen kohdalla jäin kaipaamaan lukua urheilijan elämän ja harjoittelun kokonaisuuden hallinnasta. Aution kirja on tämä puuttuva luku. Se on inspiroiva, avartava, tärkeä, kokonaisuuden kirja.

– Outi Hytönen

Yllä oleva teksti on kopioitu osoitteesta: http://www.kestavyysurheilu.fi/tuotetestit/13685-kuukauden-kirja-kehon-kunnioitus-urheilussa