Miten liikuntaharrastuksesta tulee elämäntapa?

Liikuntaharrastuksesta elämäntapa.

Tarinat ja videot huippu-urheilijoiden legendaarisista harjoituksista, joissa oksennus on tullut suusta ja tähtiä nähty vielä kauan treenin jälkeen, ovat saaneet meidät uskomaan, että sellaista se todellinen huippu-urheilijan harjoittelu on. Todellisuudessa se ei sitä ole kuin harvoin tai satunnaisesti. Siitä huolimatta me ajatellaan, että jos on vain tahtoa riittävästi, niin fyysinen kapasiteetti kyllä kasvaa tahdon mukana. Suurimmalle osalle meistä tahtoa riittää tasan siihen asti, kunnes tulee arjessa vastoinkäymisiä. On kiireitä töissä, haasteista parisuhteessa tai vammoja treeneistä.

Vastoinkäymisten edessä on helpompaa ja hyväksytympää lopettaa koko harrastus. Ei kukaan jaksa sinnitellä loputtomiin. Toki jos omien arvojen tärkeimmällä sijalla elämässä on lihas ja keho, niin liikuntamotivaatiota on huomattavasti helpompi säilyttää, kuin silloin, kun haluaa vaikka olla hyvä puoliso tai vanhempi. Toki liikunta voi olla myös pakokeino tai riippuvuus arjen oravanpyörässä, mutta se onkin eri tarina. Hyvin harvoilla kuitenkaan kehollisuus säilyy arvoasteikon kärjessä koko elämää ja siksi niin monen liikuntaharrastus jää, kun elämään tulee itselle tärkeämpää tekemistä.

Nykyaikana erilaisen valmentajan tai personal trainerin palkkaaminen on hyvin muodikasta ja varmasti se monia hetkellisesti motivoikin. En jaksa kuitenkaan uskoa, että kukaan ulkopuolinen henkilö voi tietää, mikä sinulle on milloinkin parasta, vaikka niinhän valmentajat yleensä toimivat. He tietävät mikä sinulle on parasta ja mitä sinun tulee tehdä, jotta fyysinen kuntosi paranee. Kun sinulle kerrotaan mitä sinun tulee tehdä ja esitetään tietävästi, niin silloin ei tarvitse itse mitään miettiä, saa vain suorittaa. Lisäksi kun uudentyyppisiä harjoitteita tuodaan ohjelmiin jatkuvasti lisää, niin onhan niitä uusia juttuja mukava tehdä ja oppia. Väitän, että ennemmin tai myöhemmin sinun rahasi ovat loppu, kehosi loppu tai motivaatiosi loppu. Aikaväli vain vaihtelee riippuen useasta eri seikasta.

Jos keho on fyysisesti kuormittunut liiallisesta harjoittelusta, eli stressissä, niin silloin sinun on vaikeampi säilyttää elämässä positiivisuus ja motivaatio eri asioihin. Entäpä, jos sinun liikuntaharrastuksen lopettamisen syy onkin fyysinen stressi ja ylikuormittuminen, eikä asenne. Ei sinun asenteessasi olekaan mitään vikaa, et olekaan mieleltäsi liian heikko tai laiska, olet vain harjoitellut liian kuormittavasti tai olet antanut kehollesi liian vähän aikaa palautua. Kokonaisuus ei ole tasapainossa. Harjoittelu ei todellisuudessa kehitä ja se näkyy ennen pitkään tuloksissa ja motivaatiossa.

Jos haluat saada liikuntaharrastuksestasi pysyvää niin silloin on hyvä muistaa muutama oleellinen valmennuksellinen asia. Minulle ammattivalmentajana tärkein on kuitenkin liikunnan ilo, rentous ja nautinto. Miten ne näkyvät sinun liikunnassasi ja harjoittelussasi? Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, joilla varmistat ilon, rentouden ja nautinnon silloinkin, kun vettä sataa kaatamalla tai olet töistä väsynyt? Harjoittelun kokonaisuus täytyy olla hallussa ja treenit sopivia sinulle juuri sillä hetkellä. Sinä olet kehosi ja tunteittesi ylivoimaisesti paras asiantuntija. Minä voin valmentajana ainoastaan antaa suuntaa, tukea ja neuvoja. Milloin voin tukea sinua liikuntaharrastuksessasi?